Mikházi régészeti park

A mikházi régészeti lelőhely, a Római Birodalom kiterjedt védelmi rendszerén (limes) belül, stratégiai szerepet játszott a Nyárád mente és Dácia keleti határainak védelmében.
A helyi hagyományban Tündérvár vagy Tündérpalotaként ismert erődről már a 18. század elején szólnak híradások. A 19. század utolsó harmadában végzett első ásatások a castellum pontos helyét azonosították. A bélyeges téglákon fennmaradt CPAI felirat tanúsága szerint az erődben c(ohors) p(rima) A(ugusta) I(turaeorum) segédcsapat állomásozott.
Az utóbbi években zajló geofizikai mérések és intenzív terepbejárások a lelőhely kiterjedésének, belső topográfiájának a tisztázását tették lehetővé. A régészeti kutatások a parancsnoksági épület és a fürdő területén, illetve a civil település néhány pontján zajlottak.
2015-ben létesült a Régészeti park, amely a megyei múzeum Görgényi Kastély és Limeskutató Központ égisze alatt működik. Az 5 hektárnyi területen húzódó régészeti parknak a lelőhely védelmét, kutatását, népszerűsítését és bemutatását célzó szerepe van.
 
Cím
Régészeti Park
547211 Mikháza

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy tájékoztatni tudjunk legfrissebb eseményeinkről, kiállításainkról!

2021 Maros Megyei Múzeum