Néprajzi és Népművészeti Múzeum

A néprajzi múzeum a patinás Toldalagi Palotában, Marosvásárhely legszebb 18. századi barokk épületében található. Gyűjteményében a népi textíliák, ünnepi és hétköznapi viseletek, a hagyományos népi mesterségek termékei és eszköztára mellett a vallásos életben fontos szerepet betöltő ikonok, illetve kortárs népművészeti alkotások is helyet kaptak. Az első fontosabb gyűjtések a 20. század első felében Aurel Filimon nevéhez köthetők. A későbbiekben e korai gyűjtemény további tájegységek (Mezőség, Küküllő vidék, Görgény völgye, Felső Maros mente, Nyárád mente) reprezentatív anyagával bővült. Kiállításaink a térségünkben lakó etnikumok kultúrájának, népi hagyományainak sokszínűségét próbálják megeleveníteni.
 

Toldalagi palota

A Toldalagi-palota a 18. századi Marosvásárhelyen épített főúri paloták első és egyben legígényesebb példája. Építtetője gróf Toldalagi László (mh. 1779), a Királyi Tábla ülnöke. Építési munkálatai 1759-ben kezdődtek és több szakaszban 1772-ig zajlottak – ekkor került sor a hátsó szárny teljes befejezésére. A palota tervező mestere Luidor János, vicepallérként pedig ennél az építkezésnél tűnik fel először Marosvásárhelyen a későbbi városi építkezésekben kulcsszerepet játszó Schmidt Pál. A szobrok, faragott kő elemek elkészítése a korabeli Erdély legfontosabb szobrászára, Schuchbauer Antalra hárult.
A palotában a negyvenes évek első felében az Erdélyi Bank Rt. működött, az általuk tervezett nagyszabású átalakítási munkálatokat szerencsére meghiúsította a háború. Az 1960–1961-ben zajló helyreállítási munkálatok során kerültek az épületbe a ma is ott látható historizáló kályhák – egyrészt a kerelőszentpáli Haller kastélyból, másrészt pedig a marosvásárhelyi Bernády tér 6. és a Jókai Mór utca 26 szám alól. Az épület egyik művészettörténetileg leginkább értékelhető részlete a gazdagon díszített hattengelyes főhomlokzat.
 
 
Nyitvatartás
Kedd – Péntek: 9.00 – 16.00
Szombat: 9.00 – 14.00
Vasárnap: 9.00 – 13.00
Hétfőn zárva.
Hivatalos állami ünnepnapokon zárva.
 
Belépőjegy
Felnőtt, teljes árú jegy: 12 lej
Diák-, egyetemista jegy: 3 lej
Nyugdíjas jegy: 6 lej
A fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.
 
Cím
Toldalagi Palota
Rózsák tere 11.
540049 Marosvásárhely
+40 (0)265-250.169

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy tájékoztatni tudjunk legfrissebb eseményeinkről, kiállításainkról!

2021 Maros Megyei Múzeum