Régészeti és Történeti Múzeum

 
A múzeum Marosvásárhely és tágabb vonzáskörzete, a jelenlegi Maros megye sokszínű kulturális örökségének és múltjának feltárására és bemutatására vállalkozik. A térség gazdag régészeti hagyatéka mellett, elsősorban az épített örökség és az anyagi kultúra tárgykörébe sorolható, valamint az újkor és legújabb kor bizonyos vetületeit felvillantó témaköröket mutat be az érdeklődő közönségnek.
 

A Habsburg-kori parancsnoksági épület

 
A 18. században, a várat elfoglaló Habsburg helyőrség számára kaszárnyaként szolgáló épületet a 19. században, a tisztikar reprezentációs központjává alakították át. Az épület felújításkor (2007-2009) végzett kutatások során két korábbi, boltozott pincével ellátott ház maradványait azonosították, így mai formáját az
eredetileg két 17. századi épület központi szárnnyal való összekötése révén nyerte el. Míg a keleti szárnyban lappangó épületnek csupán kis részletei maradtak fenn, az ellenkező oldalon az egykori építmény alaprajza mellett, az egykori belső terek funkcióját is sikerült azonosítani. A történeti, régészeti és építészettörténeti adatok alapján a nyugati szárnyat képező épület a 17. századi tanácsházának adott otthont.
Az épület U alaprajzi alakját a 18. századi osztrák átépítés során nyerte el. Végleges formáját az 1877-es átalakítása eredményezte. 2008 és 2014 között a Maros Megyei Múzeum újíttatta fel.
 
A Régészeti és Történeti Múzeum átmenetileg zárva tart. Megértésüket köszönjük!

 

Nyitvatartás
Kedd – Péntek: 9.00 – 16.00
Szombat: 9.00 – 14.00
Vasárnap: 9.00 – 13.00
Hétfőn zárva.
Hivatalos állami ünnepnapokon zárva.
 
Belépőjegy
Felnőtt, teljes árú jegy: 12 lej
Diák-, egyetemista jegy: 3 lej
Nyugdíjas jegy: 6 lej
A fogyatékkal élőknek a belépés ingyenes.
 
Cím
Marosvásárhelyi Vár
Avram Iancu u. 2.
540088 Marosvásárhely

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy tájékoztatni tudjunk legfrissebb eseményeinkről, kiállításainkról!

2021 Maros Megyei Múzeum